Vad jag gör för att stoppa matfusket

Jag gick till val på att säga Basta till matfusket och arbetar för högtryck med det i Europaparlamentet. Europaparlamentet har tagit ställning kring nya regler kring livsmedelsmärkning. I denna process hade jag förmånen att vara EPP-gruppens (Europaparlamentens största partigrupp) talesperson.

Det jag vill är att:

- Allt kött ska vara tydligt ursprungsmärkt. Genom en tydlig ursprungsmärkning kan vi som konsumenter fatta beslut om vilket kött vi vill äta. Personligen föredrar jag att köpa kött där producenten vågar sätta ut namnet på sin gård på produkten. Det är viktigt att hitta en balans, konsumenter vill inte alltid överösas med mycket information men för de som är intresserade ska information om ursprungsland gå att få tag på.

- Det räcker inte med att informationen ska finnas, den måste också vara tydlig. Texten på förpackningar måste vara läsbar, den ska inte vara för liten eller tryckt i svårläsliga färger. Marknadsföring får inte överskugga viktig information och vi måste också ta hänsyn till storleken på förpackningarna så att producenterna inte tvingas göra dem större för att få plats med informationen.

- Som förälder till ett barn med allergier vet jag hur viktigt det är med information om allergener. Självklart ska det finnas tydliga regler för denna information och informationen ska vara lättillgänglig. På mat som inte är förpaketerad, till exempel i ost- eller köttdisken, är det viktigt att personalen i butiken informerar antingen skriftligt eller muntligt om vilka allergener som finns.

- Det har blivit allt vanligare att producenter använder sig av imitationer, exempelvis vegetabiliskt fett i glass i stället för mjölk, för att detta är billigare. Andra vanliga exempel är vanillin i stället för vanilj och vegetabiliskt fett i stället för ost. Alla konsumenter har rätt att veta vad produkten de köper innehåller.

- I dag är det tillåtet att införa olika nationella märkningsstandarder inom EU. Det är ett system som på ytan kan verka bra, men som ställer till problem för småskalig produktion. Vitsen med ett gemensamt EU-system är att vi ska ha lika bra och tydlig märkning i hela Europa och att matbranschen ska veta vad som gäller.

Läs gärna min debattartikel i Göteborgs-Posten. Till höger kan du läsa de frågor jag ställt till kommissionär Borg som den kommissionär som kommer att ansvara för dessa frågor.

Vill du läsa kommissionens förslag kan du göra det här och den ansvariga rapportören i Europaparlamentet förslag finns härHär kan du ladda hem de förslag på ändringar som jag har föreslagit.