Anna Maria talar i turkiska kulturfestivalen 22 april

Anna Maria talar i turkiska kulturfestivalen 22 april

 

Barnens dag - Turkiskt kulturfestivalen 22 april

 

Kära vänner, kära barn och ungdomar,

Jag är så glad att vara tillbaka på Barnens kulturfestival 2018. Tack att jag kan fira med denna viktiga familjefest! Jag är trogen till min vänskap med det turkiska folket och vad vi sade här på scenen 2016.

                                                                                 

Jag älskar Turkiet som är ett fantastiskt land. Under mina många resor dit har jag träffat underbara människor, fantastiska och starka kvinnor och lärt känna en underbar kultur.

 

Här i Sverige också under åren, inte minst många av från ungdomsförbundet och jag också bjudit in i Europaparlamentet i Bryssels. Jag är imponerad av hur folket från Turkiet är begåvade entreprenör, företagare, handlare. Vilken drivkraft!

 

Tack att ni finns i Stockholm, varmt tack för allt ni gör för Sverige. Det är företagare som ni som skapar jobb och tar Sverige framåt. Jag är själv matföretagare och älskar faktiskt maten från Turkiet, särskilt Baklava. Med er kultur, musik och mat gör ni också vårt land rikare. Mångfald är rikedom och styrka. Ni är en tillgång för Sverige.

 

Jag är ordförande i Turkiets Forum i Europaparlamentet som är vänskapsgruppen med Turkiet. Det handlar om alla i Turkiet – oavsett kultur, religion, etnicitet eller ursprung. 

 

Jag vill lyfta upp det som förenar oss.  Jag har rest regelbundet till Turkiet, inte bara till Ankara och Istanbul men också vid gränsen med Syrien, i Gaziantep och Nizips flyktingläger vid Eufrat floden, Oran, flyktingscenter utanför AnkaraASAM, förening for solidaritet med asylsökare och migranterna. I Bodrum gick jag med ute i havet med dykare från frivilliga föreningar som varje natt räddade liv i havet.

Jag har bevittnat generositet och humanitet av det turkiska folket med flyktingar i nöd. Trots alla utmaningar som naturligtvis finns, har Turkiet lyckats att ta hand om drygt 3 miljoner flyktingar de senaste åren utan att det leder till rasism och extremism. Det betyder inte att alla mår bra men att Turkiet verkligen har organiserat en bra mottagning så mycket som möjligt och satsat på en effektiv integration.

 

Europa uppskattar Turkiets satsning för flyktingar från kriget i Syrien och måste fortsätta stödja till Turkiet också med resurser för att se till att flyktingar får ett värdigt liv i landet och att flyktingbarn inte ska behöva jobba och flickor inte exploateras, men att alla barn kan gå till skolan. Eländet för människor i Syrien är en gemensam utmaning som kräver samarbete. Vi måste också samla krafter för stötta en  politisk process för att få slut i kriget i Syrien och skapa stabilitet i hela regionen.

 

Det finns många andra viktiga frågor som både Turkiet och Europa delar. Vi har en gemensam tullunion. Turkiet spelar en viktig roll i bekämpning av terrorism, samarbetet med EU om radikalisering och rekrytering samt utländska krigare är viktigt. Turkiet är en nyckelpartner för EU i migration, säkerhet, handel, energi och fred i Mellanöstern.

 

Vi har också ett gemensamt ansvar för att genomföra Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor och flickor, den enda internationella fördraget som kriminaliserar våld mot kvinnor och våld i nära relationer samt tar fram konkreta återgärder för att förebygga, bekämpa av våldet.

 

Jag är ansvarig för hela Europaparlamentet i arbetet om våld mot kvinnor och barn. Idag, tillsammans måste vi engagera oss mer för nolltolerans mot våld mot kvinnor. Vi måste bygga en kultur av respekt för kvinnor och flickor och utrota sexism och stereotyper.

 

Heders motiverade våld mot kvinnor och tvångsäktenskap finns tyvärr i både Sverige, Turkiet och övriga Europa. Det finns ingen heder att mörda en kvinna eller en flicka! Kvinnorättigheter är en mänsklig rättigheter. Våld mot kvinnor är inte en privat fråga, det är ett brott som ska tas på allvar.

 

Dags att flytta skuld från kvinnliga offer till manliga förövare och stötta kvinnor att bryta tystnaden. Ingen kultur och religion kan motivera eller vara en ursäkt för våld mot kvinnor. Kvinnor och flickor ska känna sig fria och trygga överallt. Jag är medlem i Europaparlamentets kommission för samarbetet med Turkiet sedan 9 år.

 

Vi pratar med alla i Turkiet. Vi håller kontakt med civilt samhälle, alla olika grupper. Vi träffar naturligtvis regering och våra kolleger i Grand National Assembly, men också näringslivet, media, aktivister inom mänskliga rättigheter och Kvinnoorganisationer.

 

Kuppförsöket i juli 2016 var en fruktansvärd attack mot Turkiets demokrati. Flygplan bombade Turkiets parlament. Hundratals människor miste livet. De skyldiga måste straffas, och demokratin måste värnas. Det är en självklarhet. Men i EU är vi starkt bekymrade för att det går för långt, med fortsatt undantagstillstånd och som nu förlängs igen. Akademiker, media och folkvalda politiker som stämplas allmänt som terrorister och är fängslade utan en rättvis rättegång på otydliga grunder är bekymmersamt och oacceptabelt i en demokrati. Europarlamentet uppmanar att frige alla de oskylda och respektera mänskliga fri- och rättigheter.

 

Jag är hoppfullt och tror på att det turkiska folket vill ha en stark demokrati och rättsväsendet, fri media och ett levande civilsamhälle med respekt och lika rättigheter för alla i sin befolkning. Jag tar tydligt avstånd av de politiker i Europas debatter som utnyttjar situation i Turkiet för att driva extremism och konfrontation samt sätter grupp mot grupp och hetsar med en islamofobisk retorik. .

 

Högljudd retorik från alla sidor hjälper inte. Det är viktigt att undvika konfrontation och istället förstärka dialogen och samarbetet mellan EU och Turkiet. Med oss Moderater ska ni alltid hitta en samarbetsvilja som driver för en moderat, balanserad och samlad politik.  Vi måste blicka framåt och titta på de långsiktiga relationerna mellan Turkiet och Europa.

 

För många i Turkiet fortsätter tanken på ett medlemskap i EU att vara ljuset i tunneln. Att släcka det ljuset vore att överge de som verkligen vill se ett europeiskt och demokratiskt Turkiet. Att förutsättningarna inte finns i dag får inte innebära att vi säger att det aldrig kan komma att finnas. Jag är också nysvensk och har kommit till Sverige direkt från kriget i Sarajevo och har gjort Sverige till mitt nya hemland. Jag står upp för mångfalden och är brobyggare.

 

Jag hoppas verkligen att alla som kommer hit från Turkiet eller som har turkiskt ursprung känner sig hemma i vårt underbara Sverige. Jag känner mig så stolt och djupt rörd att ha varit inkryssat två gånger till Europaparlamentet direkt från Svenska folket som Italienare. Det är verkligen gräsrotsdemokrati. Det är tack vare människors delaktigheter som jag står här idag och representerar er i Europas demokratiska hjärta.

 

Jag tänker varje dag vad jag kan göra för att leva upp till det förtroendet. Det finns nu två viktiga val framför oss. Den 9 September kan du byta ut regeringen och i Europavalet Maj 2019, välja vem som ska representera dig i Europaparlamentet. Din röst kan göra skillnad. Du kan påverka. Det är viktigt att vara delaktigt. Gå och rösta! 

 

Jag hoppas att vi idag kan enas om att vi vill ge våra barn ett bättre framtid inom demokratin och i vårt Europa.

 

facebooktwittergooglelinkedin