Anna Marias tal i plenum om Vapendirektivet

I dag (14/3) röstas Vapendirektivet i Europaparlamentets plenum i Strasbourg, som ansvarig för EPP gjorde Anna Maria ett inlägg i debatten.

Här är det publicerat I sin helhet:

Idag förbättrar vi säkerheten i Europa utan att minska människors frihet. Vi täpper till farliga kryphål. Det räcker inte att några länder har bra regler.

Vi behöver gemensamma minimiregler eftersom vi har en inre marknad och fri rörlighet. Det är inte en anti-terror lag för illegala vapen tar vi andra åtgärder. Det handlar om att lagliga vapen inte ska hamna i fel händer, det har hänt. Det är inte det ena eller det andra. 

Jag engagerar mig för att det berör många i Europa. Jag kommer från en familj med sex generationer av jägare. Jag förstår den befogade oro och upprördhet. Laglydiga människor har känt sig attackerade. Jag har träffat berörda organisationer och är imponerad av den etik av säkerhet som finns bland jägare och skyttar. Jag vill försäkra er att Kommissionens förslag nu är dött och begravet.

I en öppen och demokratisk process har jag lyssnat och åtgärdat. Vi har genom full subsidiaritet sett till att de länder som idag har fungerande system som Sverige kan behålla dem medan andra måste åtgärda brister. Vi i EPP har slagit vakt om jägare och idrottares intressen. Jag vill lugna jägare och skyttarna att de kommer kunna försätta med sina fritidsaktiviteter som nu.

Jag har kämpat från insidan och kirurgiskt fått bort föreslagna förbud mot distanshandel. Vi straffar inte landsbygden utan tar hänsyn te.x. för Norra Sverige. Även krav på obligatoriska läkarkontroller och tidsbegränsade licenser har jag fått bort.

Det är dags att vi har en debatt baserad på fakta. Människor ska inte bli oroliga eller upprörda i onödan. Det är ett test för vårt ledarskap. Det är ingen ursäkt att det är komplicerat. Vårt uppdrag är att svara till människors oro, inte spela på deras känslor. Vi måste våga vara ansvariga politiker även om det är lättare att vara populist. Att känna var vinden blåser och bara följer är oansvarigt. Det förvånar mig att det är våra liberala vänner som sviker saklighet och fiskar för enkla röster. Vissa tycker det är för restriktivt, vissa för liberalt, sen följer hela liberalerna blint till den linje som är avsedd för den särskilda situationen i Tjeckien och Slovakien. Vi ska inte tillåta direktivet att bli en symbol för ett Bryssel mot folket, bara för att vi inte tar ansvar och bemöter människors oro. Det borde liberalerna förstå.

Vi kan inte heller skjuta ner direktivet för att vi är rädda för vad som ska hända nationellt. Jag uppmana medlemsländerna att genomföra direktivet på ett korrekt sätt, utan att lägga till. Det lovar jag att följa upp.

facebooktwittergooglelinkedin