Women Health and Food

 

På onsdag den 7 november anordnar Anna Maria ett seminarium i Europaparlamentet som kommer att handla om kvinnohälsa. Det kommer vara paneldebatt och utrymme för diskussion och frågor. Se hela programmet via länken.

 

 

Basta till angrepp på surströmmingen!

 

Läs Anna Marias replik i dioxin-debatten från SVT Debatt här! Visionen om det nya Matlandet Sverige – där tar vi tillvara på det unika och de traditioner vi har. Det viktigaste är att ta barn och kvinnors hälsa på största allvar. Därför står Anna Maria upp mot manipulering och osaklighet. Förstärka medvetenhet för att inte vilseleda sårbara konsumenter. Vårt uppdrag är att stärka information till målgruppen och följa upp att den når fram.

Läs även denna artikel där jag säger basta till angrepp på surströmmingen.

 

Inre marknadens 20års jubileum

 

Fredagen den 19 oktober kl 11:30 firar vi 20år för den inre marknaden. Kom gärna dit och möt Anna Maria, ställ frågor och diskutera den inre marknaden. Anna Maria kämpar för att riva ner hinder, förenkla regelverk och underlätta fri rörlighet – det är till fördel för både konsumenter och företag. En välfungerande inre marknad är motorvägen till mer tillväxt och jobb, inte minst just nu för att hålla samman ett enat Europa. Den inre marknaden är den gemenskap med medborgare i centrum som ger nya möjligheter att handla över gränser, skaffa jobba, driva företag, plugga och söka vård från Lappland till Kanarieöarna. Om du bor i Umeå kan du åka till Barcelona och studera och lära dig spanska; därifrån kan du ringa billigare till din familj tack vare sänkta roaming kostnader och bredband för alla; sedan kan du få dina yrkeskvalifikationer erkända och söka jobb i Tyskland; om du är på semester i Polen eller Irland kan du söka vård utan problem; till sist kan du också ta med dig dina pensionsrättigheter om du vill bosätta dig i ett annat land på ålderns höst. Vi gör det möjligt med den inre marknaden utan gränser!


Bokmässan och Nordisk konsumentpolitik i Göteborg

 

Den 27 september kommer Anna Maria att delta i en paneldebatt i Göteborg om nordisk konsumentpolitik. ”Hur säkras en effektiv nordisk konsumentpolitik som bidrar till att säkra nordiska konsumenters  rättigheter?” är rubriken för seminariet och Anna Maria ska tala om hur de nordiska konsumenternas intressen bäst  kan tillvaratas inom EU. Se länk till program här.

Vidare ska Anna Maria delta på Bokmässan i Göteborg och kommer att tala om Europasamarbetet och ”Europa är vi” kl 13:00. Vidare kommer Anna Maria prata sin kampanj ”Basta till matsvinnet”. Europaparlamentet har även en monter på Bokmässan, så missa inte att gå förbi den!

Länk till program.

”Basta till matsvinnet” under Almedalsveckan

-Delta i kampanjen ”Basta till Matsvinnet” i Visby under Almedalsveckan!

- Se mina talarpunkter för seminariet i Almedalen söndag 1 juli ”Inre marknaden firar 20 år”, en paneldebatt som Europahuset anordar här.

Kampanjen ”Basta till Matsvinnet” kommer vara på plats i Almedalen i stort sett hela Almedalsveckan. Ni är även varmt välkomna att delta på schemalagda seminarier om matsvinnet, se nedan:

- Onsdag 4 juli: 11.15-12.30 Vinn på mindre Svinn! Hur minskar man svinnet i Skolmaten?
Plats: S:t Karin Ruin, Stora Torget, Visby

- Tisdag 3 juli: 16.30 – 17.10 Basta till Matsvinnet
Plats: M/S Sigyn, Visby Hamn

Vi samlar kraft mot det oacceptabla matsvinnet. Det är ett ekonomiskt, miljömässigt såväl som etiskt problem. I Sverige slänger vi var fjärde matkasse vi bär hem. Vi måste bli mer medvetna och inte blint på datummärkning. V

i vill vara med och skapa en hållbar, medveten och moderat konsumtion utan att tumma på matsäkerheten. Det går inte att toppstyra och lagstifta bort problemet. Däremot kan vi bygga opinion, skapa debatt och öka medvetenhet på lokal nivå.

Vår gemensamma utmaning är att förändra vår attityd och livsstil. Var och en kan göra skillnad och tillsammans kan vi driva förändring.

Vi ses i Almedalen!

 

Offentlig upphandling
- Tydliga, förenklade och flexibla regler

Just nu ses regler om offentlig upphandling i EU över i inre marknadsutskottet. Anna Maria driver och jobbar för tydliga, förenklade och flexibla regler som ska underlätta och öka tillgängligheten för små företag.

Kommissionens lagstiftningsförslag.

Europaparlamentets utkast till rapport.

 

Reportage om Anna Maria i SvD
-”Orädd klättrare”

Anna Maria mötte journalisten Karin Thunberg och berättade om sig, sitt arbete i Europaparlamentet och hennes hjärtefrågor såsom mat. Läs hela reportaget här.

 

 

Vad menar vi med lokalproducerat?

Nu när reglerna om offentlig upphandling ska ses över inom EU, är det viktigt att de utformas på ett sätt som möjliggör lokal upphandling, utan att det sker på bekostnad av frihandel. Anna Maria skriver en artikel på Newsmill tillsammans med Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), läs artikeln här. 

 

Gastro Nord matmässa

Boken ”Vinn utan svinn” som Anna Maria skrev tillsammans med Djupfrysningsbyrån lanserades på Gastro Nord den 24 april. Läs närmare här om boken. Boken finns även att beställa kostnadsfritt på Djupfrysningsbyråns hemsida. På Gastro Nord hade Anna Maria också ett seminarium om matsvinnet där hon pratade om kampanjen ”Basta till matsvinnet” och vikten av att minska slöseriet av mat.

Här samtalar Anna Maria med Tom Sjöstedt & Klas Lindberg, Årets kock 2008 respektive 2012 om hur vi kan bli bättre på att minska slöseriet av mat.

Food Tech mässan i Malmö

Under Food Tech mässan i Malmö den 19 april pratade Anna Maria om sina två aktuella frågor till Kommissionen. Dels en om begreppet lokalproducerad mat och en om det stora slöseriet av ägg. Anna Maria talade även om hennes aktuella kampanj ”Basta till matsvinnet”.

Länkt till video från Food Tech mässan här. 

Fråga till kommissionen om närproducerad mat

Vad betyder närproducerat? Den frågan har Anna Maria ställt till kommissionen och kommer att diskuteras i plenum i parlamentet den 19 april. Kan det vara lokal producerat att en skola i Skåne köper potatis från Danmark? Det är viktigt i relation till offentlig upphandling som är på vårt bord just nu och också för att inte vilseleda konsumenter.

Se länk till frågan till kommissionen här.

Välkommen att skicka dina kommentarer till mig!

 

 

Dags att säga basta till äggsvinnet

Anna Maria skriver i SvD Brännpunkt (7 april) om äggsvinnet. I Sverige slänger vi ett stort antal felfria ägg varje år. Ägg i svenska hushåll håller betydligt längre än det datum som nu måste vara stämplat på kartongen enligt EU:s matmärkningsregler. Ägg håller sig minst en månad efter nuvarande bäst före-datum om de förvaras i kyla. Genom att uppmana Kommissionen att se över regelverket för att minska svinnet, utan att för den delen tumma på matsäkerheten, ska vi härigenom lyckas minska äggsvinnet.

Läs hela artikeln på SvD här.

 

Dags att säga basta till matsvinnet!

Kampanjen ”Basta till matsvinnet” är i full gång. Anslut dig till kampanjen genom Facebookgruppen ”Basta till matsvinnet”. Där kan du engagera dig i diskussioner, tips och idéer om hur man kan minska matsvinnet.

Basta till matsvinnet – seminarium i Europahuset den 26 mars

Måndag den 26 mars höll Anna Maria seminariet ”Basta till matsvinnet” i Europahuset.
Se program till seminariet här.

Se här Anna Maria i ett samtal med Carl Mikael Bergendahl om hur de på City Gross och i deras andra butiker kan bidra till att minska matsvinnet.

Se här Anna Maria i ett samtal med Stefano Catenacci om hur vi ska bli bättre på att slösa mindre mat i restaurangbranschen. 


Basta till matsvinnet-kampanjen under Sverigemötet mars 2012

Startskottet för kampanjen Basta till matsvinnet under Sverigemötet blev otroligt lyckat. Under Sverigemötet samlades namnunderskrifter in i kampen om att minska slöseriet av mat, där fler än 1200 deltagare skrev under uppropet. För er som inte hade möjlighet att delta på Sverigemötet kommer det finnas möjlighet att skriva under appellet via Facebookgruppen ”Basta till Matsvinnet” efter Sverigemötet.

Se video här där Anna Maria berättar om hur arbetet nu fortsätter. Se även text till videon via länk här.

Anna Maria i videoklipp om hur just du kan vara med och påverka för att minska slöseriet av mat.

”Basta til matsvinnet – kampanjen” i media

Artiklar om Anna Marias arbete om hur vi kan minska matsvinnet:

Dagens Industri 

Europaportalen
Fått utmärkelse och pris i Parma för mitt engagemang för bra mat!

Under Premio Bizzozzeri i Parma den 3 mars fick jag utmärkelse och pris för mitt engagemang för bra mat. Se nedan länk till program och motivering till priset:

Motivering och Program

Utmärkelse under Premio Bizzozzero

Utmärkelse under Premio Bizzozzero

 

Porträtt i Jusektidningen om mig och mitt arbete i Europaparlamentet

Se länk till artikeln här.

 

 

Tydligare märkning av fruktjuicer

Läs min krönika i Foodmonitor om tydligare märkning av fruktjuicer! I europaparlamentet röstade vi för nya mer konsumentvänliga märkningsregler för fruktjuice och nektar. Det syftar till att förebygga eventuellt vilseledande namn för blandad juice och ”utan tillsatt socker” påståenden.

Länk till krönikan på Foodmonitor.

 

 

God fortsättning på 2012!

Jag önskar er alla en god fortsättning på 2012! Det blir för mig ett nytt år fullt av hopp, i hållbar konsumtions anda, med vintage, återanvändning och kamp mot matsvinnet.

Sveriges Radio P4 Extra – Intervju 12 december

Intervju i Sveriges radio P4 Extra med Lotta Bromé där jag pratar om min Italienska bakgrund och aktuella områden som jag arbetar med i Europaparlamentet. Se länk till intervju nedan:

Länk till intervjun.

 

Det Europeiska projektets framtid – seminarium 9 december

Den 9 december var det seminarium i Europahuset i Stockholm ”Det Europeiska projektets framtid”, där jag talade i pandeldebatt om kulturens roll för att främja EU tillhörighet och smart tillväxt. Jag uppmanar kulturvärlden att samla kraft & ta ansvar för att stå upp för tolerans, mot extremism och euroskepticism. Se länk till program nedan.

Se paneldebatten igen – videklipp. Länk till program.

 

 

Skavlan 25 november

Se klipp från när jag var gäst i Skavlan den 25 november. Där pratade jag om mitt liv, min uppväxt i Italien och mitt arbete i Europaparlamentet.

 

Framtidsforum i Skaraborg 25 November

Talade på Framtidsforum i Skövde om bland annat skyddad ursprungsmärkning och matsvinnet.  Intressant dialog för att lära mig om skolmat och engagemang mot slöseri av mat. Se program nedan och artikel från skövdenyheter.

Artikeln från Skövdenyheter.

 

Program från Framtidsforum.

 

Mitt yttrande om matsvinnet är publicerat!

Mitt yttrande om matsvinnet i Europaparlamentet har publicerats. Det handlar om strategier hur vi tillsammans ska kämpa mot slöseriet av mat och vilka strategier vi ska nyttja för att uppnå en mer effektiv näringskedja.

Läs mitt yttrande här.

Basta till matsvinnet!

Jag driver kampanjen ”Basta till matsvinnet” för att öka medvetenhet, och just nu är jag ansvarig i Europaparlamentet för ett yttrande för att föreslå konkreta åtgärder. Yttrandet röstades i inre marknadsutkottet måndag den 17 oktober, där den fick bred majoritet. Se gärna mitt videoklipp ”Basta till matsvinnet”.

 

”Sverige – Det nya Matlandet” Seminarium 10 oktober

Deltog i seminarium i Haninge om ”Det nya matlandet Sverige”. Intressanta diskussioner om hur vi ska återupprätta vår länk till maten vi äter och hur vi i Sverige ska kunna bli bättre på att profilera vår mat.

Se program till seminariet här.

Diskuterade aktuella EU ämnen i SVT Forum 30 september

Se länk nedan till SVT Forum där jag diskuterade aktuella EU-ämnen såsom matsvinnet, Barrosos tal och strategi inför RIO mötet.

 

World Dairy Forum i Luxembourg 30 September

Länk till Anna Marias tal på ”World Dairy Forum” i Luxembourg, ett årligt forum för mejerinäringen!

 

Talade under direktförsäljningseminarium i Warsawa

Anna Maria talade under seminarium om direktförsäljning i Warsawa. Via länken nedan kan ni se både talet och övrig information om seminariet.

E-handelsdagen i Kalmar den 9 september

Fredag den 9 september besökte jag Kalmar på E-handelsdagen där jag höll föredrag om vikten av E-handeln för att skapa en väl fungerande marknad. Se artiklar om mitt föredragande på länkarna nedan:

Artikeln i tidningen Ehandel

Artikel i tidningen Östran

Artikel i tidningen Barometern

Min rapport om matsvinnet har publicerats på EP:s hemsida

Läs min rapport som jag är rapportör för i Europaparlamentets inre marknadsutskott om hur vi tillsammans kan kämpa mot matsvinnet.

 
 

Surströmmingspremiär i Kallax 18 augusti

Anna Maria var på besök i Kallax, Luleå, och deltog i surströmmingspremiären. Anna Maria har kämpat i Europaparlamentet  för att få behålla surströmming och även andra östersjöfiskar och i Kallax firades en seger för kampen för surströmmingen. Se videoklipp via länken nedan när Anna Maria intervjuades i tv4 morgonsoffa under surströmmingspremiären.

 

EU-direktiv om leksakers säkerhet

EU-direktiv om leksakers säkerhet träder i kraft idag. Gå in på länken och läs direktivet!

 

Se de senaste pressklippen med Anna Maria här!

Här kan du se de senaste pressklippen och debattartiklarna med Anna Maria!

Press release after the adoption in plenary of my report on a more efficient and fairer retail market

The European Parliament has adopted with broad majority a Report by Anna Maria Corazza Bildt MEP on a more efficient and fairer retail market.

”My report is about creating more jobs in Europe. Time has come to recognise retailers as drivers of growth”, said Anna Maria Corazza Bildt.

Retail represents almost 20 million jobs in Europe and has continued to employ throughout the crisis. ”In this respect, I am surprised and I regret that the Social Democrats and the Greens were not present to discuss the report in plenary before the vote. I take this as a lack of respect for the millions of people employed in the retail sector and thousands of SMEs struggling to keep going despite the crisis”, said Anna Maria Corazza Bildt.

The report is a call to remove barriers, borders and burdens to free movement of goods and services, which is the backbone of European integration. It puts the real economy at the centre of the political agenda, by calling for an Action Plan for Retail based on a long-term and holistic approach with sector-specific recommendations.

The European Parliament also asks Member States to remove national restrictions that create extra costs especially for SMEs and less choice for consumers, and calls on the Commission to take quicker and tougher action against any breach of internal market legislation.

The report does not shy away from addressing a number of controversial issues, such as tax and trade laws, unfair commercial practices, private labels, copycatting, unjustified payment fees, to name just a few – and recommends that these be first and foremost dealt with through dialogue and shared responsibility.

”I am grateful that my line for self-regulation was endorsed by Parliament”, said Anna Maria Corazza Bildt. ”I truly believe that measures that are shaped and owned by those concerned can be more effective in solving problems, than measures that are parachuted and imposed by policy-makers.”

”I am encouraged to see that the retail community is already showing concrete signs of commitment and taking steps in the right direction. But voluntary initiatives have to bear concrete results. This will of course require engaging in a continuous public-private partnership”, said Anna Maria Corazza Bildt.

All options remain open, as the European Parliament will have the tool to regularly follow-up on progress made, verify results and keep all parties engaged in the form of a yearly Retail Roundtable.

”Trade has always been a driving force for progress, economic development and peace”, said Anna Maria Corazza Bildt. ”We should not give in to the wind of protectionism blowing across Europe. We should stand up for the vision of a truly border-free Europe”.

Läs Pressmeddelandet.

Basta till Socialdemokraternas skrämselpolitik och

matpopulism

Publicerad på Newsmill: 22 juni 2011

Anledningen är att den svenska socialdemokratiska europaparlamentarikern Åsa Westlund har ifrågasatt undantaget. Hennes agerande riskerar nu att göra att vi mister undantaget för såväl surströmming och vildlax. Jag är oroad över att Åsa Westlunds utspel riskerar att vi mister hela fisket i norra Östersjön.

Det är viktigt att debatten är baserad på fakta och vetenskap. Dioxin är ett gift och kan i tillräckligt stora mängder leda till en rad sjukdomar. Livsmedelsverket har dock kommit fram till att mängden dioxin inte är ett problem för den genomsnittliga konsumenten i Sverige. Halterna av dioxin och PCB har också minskat de senaste åren. Intaget av dioxin är inte högre i Sverige än i andra medlemsländer.

Det finns dock riskgrupper som exempelvis gravida kvinnor där dioxinet har en större påverkan. Därför är det viktigt att stärka informationen om detta. Det viktiga är att informera, inte förbjuda. De mängder som konsumeras idag legitimerar inte ett förbud. Livsmedelsverket har sina rekommendationer som är enkla och tydliga. Jag anser att det är viktigt att värna konsumentens fria val.

Sverige har sedan nästan 10 år haft ett undantag för att få sälja fet fisk från Östersjön. Sverige har med stor politisk enighet drivit på för att få ett fortsatt undantag. Åsa Westlunds utspel om att begränsa undantaget bryter med den sedan länge enade svenska linjen. Det är naivt att tro att vi kan behålla ett undantag för surströmmingen om vi ska börja omförhandla nu. Åsa Westlund försöker genom skrämselpropaganda att stoppa en förlängning av undantaget. Var står egentligen socialdemokraterna?

Det handlar inte bara om balansen mellan folkhälsa och mattradition utan också om arbetstillfällen. Ett stopp för fisket innebär att man drar undan förutsättningarna för en hel näring i hela östersjöregionen. Även om det skulle bli ett fortsatt undantag för surströmming skulle det förmodligen inte finnas tillräckligt med råvara om man stoppar fisket av strömming.

Jag har länge arbetat för att vi ska få behålla det svenska undantaget för att jag tycker att fördelarna överväger nackdelarna. Det handlar om att stärka konsumenten och en lång svensk tradition. Det handlar också om skilda politiska perspektiv.  Jag anser inte att vi politiker ska toppstyra och med pekpinnar bestämma vad medborgarna ska äta.

Åsa Westlunds agerande har skadat den svenska ansträngningen i frågan och den långa processen med att övertyga kommissionen och de andra medlemsländerna att undantaget behövs och är en nationell angelägenhet. Undantag är alltid en känslig fråga och det måste finnas en stark och enad grund i de berörda länderna, annars är det lätt för andra medlemsstater att ifrågasätta relevansen av ett undantag. Det är orealistiskt att tro att man endast kan ha ett undantag för surströmmingen. Jag säger basta till skrämselpolitik och matpopulism.

Anna Maria Corazza Bildt (M)

Europaparlamentariker

Se även Anna Marias video inlägg om surströmmingen! 

Pressmeddelande: Lättare att handla över gränserna med det nya konsumenträttighetsdirektivet

Anna Maria Corazza Bildt 24 juni 2011

Vi har antagit tydliga regler för köp på Internet, på distans och direktförsäljning över gränser. Det är ett viktigt steg för att ge bättre tillgång till varor och tjänster för EU:s medborgare och främja den digitala inre marknaden.

Det säger Anna Maria Corazza Bildt (M) efter att Europaparlamentet igår röstat för ett nytt konsumenträttighetsdirektiv.

Det har varit två års långa och tuffa förhandlingar, och den slutliga överenskommelsen som har nåtts också med Rådet innehåller balanserade lösningar som gynnar konsumenter utan att försvåra för företag.

- Jag är glad att konsumentdirektivet har full harmonisering av konsumentskydd inom EU som utgångspunkt, vilket jag har kämpat för sedan början i Europaparlamentet, istället för de minimiregler och fortsatt fragmentering som socialdemokraterna försökt driva fram.

27 olika regler förvirrar konsumenten som inte vågar köpa över gränser, och blir en börda för företag som måste följa 27 olika regelverk och inte vågar sälja över gränser.

- Det vi eftersträvat är förenklade gemensamma regler med hög konsumentskyddsnivå som ökar förtroende för att handla över gränser, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Socialdemokraterna och de gröna har under hela processen drivit en populistisk linje och hävdat att nationell lagstiftning skyddar konsumenter och att harmoniserade regler enbart gynnar företag.

- Den bilden stämmer inte, konsumenträttigheter får inte bli en dragkamp mellan marknaden och människor. Gemensamma regler, rättsäkerhet, transparens ökar konkurrensen och är en ”win-win” för konsumenter och företag.

Det nya konsumenträttighetsdirektivet innebär bland annat en fullt harmoniserad rättslig bas för informationskrav i kontrakt och tidsfrist för leverans av varor, samt en ångerrätt på 14 dagar inom hela EU för distansavtal och avtal utanför fasta affärslokaler. Det finns ett fåtal undantagsfall där medlemsstaterna får behålla existerande nationella regler som ger ännu högre konsumentskydd. Överlag blir konsumentskyddet på inga punkter svagare eller sämre.

Kunderna kommer fortsatt att stå för returkostnaden när de vill lämna tillbaka en produkt, men säljaren måste i framtiden göra en rimlig uppskattning och informera kunden om maximala summan som denne kan väntas betala för att skicka tillbaka varan.

- Denna punkt är viktig, eftersom det tidigare förslaget som innebar att säljaren skulle betala frakten när konsumenten ångrade sig, som socialdemokraterna krävde, skulle ha medfört oproportionerliga kostnader för små och medelstora e-handelsföretag, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Nu har medlemsstaterna två år på sig för att införa de nya reglerna. Det nya konsumenträttighetsdirektivet är en språngbräda för att underlätta handel över gränser i Europa, men kompromissen är inte tillräcklig. Mer harmonisering behövs, också för garantier och påföljder vid bristande avtalsenlighet.

 

Anna Maria Corazza Bildt: En rättvisare detaljhandel

Pressmeddelande 26 may 2011

Europaparlamentets utskott för inre marknad och konsumentskydd har med bred majoritet antagit Anna Maria Corazza Bildts (m) rapport om en effektivare och rättvisare detaljhandelsmarknad.

– Nu hamnar för första gången detaljhandeln på den EU-politiska kartan som en central del av den inre marknaden och en drivkraft för tillväxt och nya jobb. Jag är glad över det gränsöverskridande politiska engagemanget där vi uppmanar Kommissionen att utarbeta en handlingsplan för att förbättra detaljhandeln på lång sikt, kommenterar Anna Maria Corazza Bildt.

Rapporten är en uppmaning att riva hinder och gränser för handeln i Europa, för att ge medborgarna en mer konkurrenskraftig detaljhandelsmarknad. Den ger en tydlig uppmaning till medlemsstaterna att fullständigt genomföra existerande inre marknads- och konkurrenslagstiftning, liksom till kommissionen att vidta tuffa åtgärder mot lagbrott.

Fri rörlighet, bättre tillgång till produkter och tjänster, affärsrelationer, samt hållbar konsumtion utgör ryggraden i själva rapporten. Den understryker även vikten av e-handel som ett komplement till fysiska butiker för en välfungerande inre marknad.

Inre marknads- och konsumentskyddsutskottet gav sitt stöd för Anna Marias självregleringslinje.

– Jag är tacksam för förtroendet för den linje jag har drivit, att uppmuntra självreglering och uppmana branschen att föra en konstruktiv och direkt dialog för att uppnå mer balanserade och rättvisa avtalsförhållanden.

Den konsultationsprocess som Anna Maria Corazza Bildt genomfört under de senaste 8 månaderna har burit frukt och detaljhandeln har nu börjat vidta åtgärder i rätt riktning, genom att gå från konfrontation till dialog.

– Vi ser tecken på framsteg och till att börja med bör vi ge en chans åt frivilliga initiativ, sa Anna Maria Corazza Bildt.

Alla alternativ är dock fortfarande öppna, eftersom rapporten ger möjlighet till Europaparlamentet att regelbundet följa upp de framsteg som gjorts, kontrollera resultat och hålla berörda parter engagerade, i form av ett årligt rundabordssamtal om detaljhandelsmarknaden.

- Vi har idag röstat om ett levande dokument, sade Anna Maria Corazza Bildt. Om min vision, som bygger på delat ansvar, bekräftas i omröstningen i plenum i juni, kommer det att bana väg för en mer effektiv och rättvis detaljhandel i Europa.

Följ mitt arbete med rapporten på Twitter och på Facebook!

Läs rapporten på svenska!

Läs rapporten här på engelska!

Anna Maria Corazza Bildt: A fairer retail market

Press release 26 may 2011

The Internal Market and Consumer Protection Committee of the European Parliament has adopted with a large majority a Report by Anna Maria Corazza Bildt MEP on a more efficient and fairer retail market.

”This Report puts retail on the EU policy-making map as a pillar of the Single Market and a driver for growth and jobs, as never before. I am glad that we took a strong cross-political commitment, by calling on the Commission to draw up an action plan to improve the retail sector in the long-term”, said Mrs Corazza Bildt.

The Report calls for the removal of barriers, borders and burdens to trade in Europe in order for citizens to enjoy the full potential of a more competitive retail market. It gives a clear agenda to Member States to fully implement existing internal market and competition legislation, and to the Commission to take tougher action against breaches.

Free movement, better access to products and services, B2B commercial practices, as well as sustainable consumption are the backbone of the Report.

The Internal Market Committee endorsed the Rapporteur’s non-regulatory approach. ”I am grateful for the confidence in my position, to encourage self-regulation and to press stakeholders to engage in a constructive and direct dialogue to achieve more balanced and fair contractual relations”, said Mrs Corazza Bildt.

The broad and regular consultations that Anna Maria Corazza Bildt has conducted during the last eight months have borne fruit and stakeholders have started to take steps in the right direction, moving from confrontation to dialogue. ”We are seeing signs of progress, and for a start, we should give voluntary initiatives a chance.”

However, all options remain open, as the Report provides the opportunity for the European Parliament to regularly follow up on progress made, verify results and keep stakeholders engaged, in the form of a yearly Retail Roundtable. ”We have voted on an evolving document”, said Corazza Bildt. ”If my vision, based on shared responsibility, is confirmed in the plenary vote in June, it will pave the way towards a more efficient and fairer retail market in Europe.”

For further information:
Anna Maria Corazza Bildt MEP, Tel: +32-2-2845128
Per Heister, EPP Group Press and Communications Service, Tel: +32-496-645530

Notes to Editors:
The EPP Group is by far the largest political group in the European Parliament with 265 Members.