God fortsättning!

I vårt Europa för inte så länge sedan, på kvällen den 24 december 1914 i början av brinnande världskrig, fick ett brittiskt förband höra tyskarna i ett närliggande skyttevärn stämma upp i ”Stilla natt”. I stället för att skjuta föll britterna in i sången.

Hatet och misstron fick en kort, men historisk, paus. Soldater från båda sidor kravlade upp ur sina skyttegravar, kramade om varandra och önskade varandra God Jul. Man hoppades att man snart skulle kunna leva i fred med och respekt till varandra.

Nu, liksom då, är det viktigt att stå upp för våra värderingar om medmänsklighet. Att visa hat och fientlighet mot främlingar är och har aldrig varit en god väg.

Jag är stolt över vad jag hittills har hunnit i mitt uppdrag som europaparlamentariker. Jag har fått ett särskilt ansvar för att arbeta med gemensamma regler för matmärkning och hälsosam mat. Jag har framgångsrikt tagit tag i frågan om matsvinnet. Och jag har ihärdigt bl.a. drivit frågor om konsumentskydd, frihandel och företagande.

Men det som driver mig mest i mitt arbete är vetskapen om att europasamarbetet är den starkaste kraften för fred och frihet, för demokrati och tolerans. Vetskapen om att ett utvidgat Europa är en markering mot extremism. Min viktigaste drivkraft är att fortsätta just det arbetet, i synnerhet med respekt för de soldater som gjorde en paus i krigandet en jul för nästan hundra år sedan och för de barn, kvinnor och män som dog på grund av hat, misstro och rädsla.

Varmt tack för allt stöd i mitt arbete. Jag önskar Dig och Dina nära och kära en riktigt God Helg.

Anna-Maria